Tygr indický, bílá forma - Zoo Liberec

Tygr indický, bílá forma - Zoo Liberec

Popis: Bílí tygři jsou zvláštní formou tygra indického, nikoliv zvláštním druhem. Jak jméno napovídá, pochází z Indie. První bílý tygr odchycený ve volné přírodě v roce 1951, se dostal do soukromé sbírky maharadži z Révy. Odchycené odrostlejší mládě bylo pojmenováno Mohan a v dospělosti zplodil několik mláďat s nepříbuznou žlutě zbarvenou samicí Begum. Jednou ze svých dcer, samicí Radhou, měl čtyři bílá mláďata, která započala chov této ojedinělé šelmy. Potomci putovali v 60. letech do Evropy i za oceán do dalších institucí a zoologických zahrad. Ve volné přírodě se bílí tygři nevyskytují, chovají je některé zoologické zahrady, v ČR pouze ZOO Liberec.
Bílé zbarvení srsti je znakem semialbinismu, tedy částečného albinismu, který značí nedostatek barviva. Od pravých albínů se liší modrým zbarvením očí. Také čenich, oční víčka a polštářky tlap jsou načervenalé nikoliv růžové. Bílá barva srsti zvíře opticky zvětšuje. Pruhy jsou hnědé až tmavě šedé.
Tygři jsou samotářská zvířata, která se setkávají pouze na dobu rozmnožování. Když je samice připravena k páření, vydává pachové signály a charakteristický řev. Březí je 103 dní, poté rodí 2 - 3 mláďata. Samec se o ně nestará. Matka může znovu zabřeznout až po osamostatnění mláďat cca po 1,5 roce.
Tygr je největší kočkovitá šelma, která se na lov vydává v noci, a to především na vysokou zvěř, divoká prasata, opice a ptáky. Tygři jsou schopni najednou spořádat i přes 18 kg masa, poté však nějakou dobu nežerou.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 3918 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious