Člunozobec africký - Zoo Praha

Člunozobec africký - Zoo Praha

Popis: Člunozobec používá při lovu ojedinělou techniku. Loví v mělkých vodách chudých kyslíkem. Pomalu brouzdá vodou, nebo bez hnutí čeká, až ryba vypluje k hladině, aby se nadechla. V tom okamžiku bleskurychle zaútočí. Na rozdíl od štíhlých dlouhokrkých volavek má člunozobec velkou hlavu, mohutný těžký zobák a poměrně krátký krk, proto musí do výpadu zapojit celé tělo. Dopředu namířené oči, které zastiňuje proti prudkému slunci vystouplé „obočí“, pomáhají člunozobci odhadnou přesně vzdálenost ryby od hladiny. Útok může tak být poměrně často úspěšný. Ostré okraje slouží ke zpracování úlovku. Pomocí střihacích pohybů čelistmi se člunozobec zbavuje vodních rostlin, které „ulovil“ společně s kořistí. Je jimi také schopný oddělit ulovené rybě, hadovi nebo i malému krokodýlovi hlavu. Člunozobci jsou velmi plaší ptáci a setkání s člověkem se zdaleka vyhýbají. Jejich přirozeným prostředím jsou mokřady, zaplavované během pravidelných období dešťů. Zdálo by se, že tyto nepřístupné malarické oblasti mohou skýtat člunozobcům dostatečnou ochranu. Roku 1997 se odhadovalo, že populace člunozobců čítá 12–15 tisíc ptáků. Nyní se ví, že tento počet byl velmi nadhodnocen. Letecký monitoring krajiny ukázal, že celková plocha záplavových mokřadů je mnohem menší, než se původně myslelo, a proto i reálný počet člunozobců se odhaduje na pouhých 8 000. Na některých místech jsou člunozobci ještě poměrně hojní – například v jižním Súdánu žije okolo 5 000 jedinců. Mohlo by se tak zdát, že se o existenci tohoto druhu nemusíme obávat. Přesto v některých oblastech dochází zásahy člověka ke snižování jejich počtu. Proto byl člunozobec zařazen v Červeném seznamu ohrožených a druhů do kategorie zranitelný.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 171 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious