Mangusta tmavá - Zoo Liberec

Mangusta tmavá - Zoo Liberec

Popis: Tato malá promykovitá šelmička se vyskytuje v západní Africe, a to v deštných lesích Guinei, Sierry Leone, Libérie, Pobřeží Slonoviny a Ghany. Kromě podrostů deštných lesů ji lze nalézt i v buši, na plantážích a na vlhkých savanách. Pohybují se především ve spodním patře lesa, kde shánějí potravu pod kůrou stromů a v zemi. Noc tráví schované v norách nebo pod spadlými stromy.
Stejně jako jiné mangusty patří i tento druh mezi sociálně žijící savce. Mangusty tmavé vytváří rodiny s hierarchickou strukturou a skládající se z 10-20 členů. Uvnitř rodiny se rozmnožuje pouze dominantní pár. Samička je březí okolo 60 dní, poté rodí 1-4 mláďat. Rodina si značkuje území výměšky análních žláz a brání své teritorium proti cizím mangustám. Členové rodiny se mezi sebou domlouvají vokálně, a to pískáním, štěbetáním a vrčením.
Největším nebezpečím v přírodě je pro mangusty tmavé člověk, který je loví pro maso a odchytává pro potřeby prodejců na trzích s domácími mazlíčky.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 318 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious