Panda červená - Zoo Liberec

Panda červená - Zoo Liberec

Popis: Panda červená obývá bambusové porosty horských lesů mírného pásma. Vyskytuje se v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a zasahuje až do jihozápadní Číny. Zoo Liberec chová poddruh pandy červené (Ailurus fulgens fulgens), která se vyskytuje v Nepálu, Bhútánu, Ásámu a Sikkimu.
Pro pandu červenou je charakteristická rudohnědá až kaštanová srst s bílými obličejovými skvrnami. Hnědé skvrny pod očima se nazývají slzy. Typickým znakem je silný, červenavě kroužkovaný ocas, dlouhý 28 - 49 cm. Panda dorůstá velikosti 51 - 63 cm. Vyvinula se u ní přídatná kost, která bývá označována jako šestý prst. Tato zvláštnost vylepšuje uchopovací schopnosti, pevnější sevření potravy a manipulaci s ní. Panda je spíše nočním zvířetem, přes den odpočívá. Při vyrušení se zvedá na zadní.
Tato menší šelma je samotář, který vytváří páry pouze na dobu rozmnožování. Samice je březí 90 - 150 dní, dokáže totiž zabrzdit vývoj oplodněného vajíčka do doby, než budou vhodné podmínky pro chov mláďat (tzv. odložená nidace). Rodí 1 - 4 mláďata, která jsou schovaná v hnízdě umístěným v dutině stromu nebo ve vidlici větví. Mláďata zůstávají s matkou po dobu jednoho roku. Své teritorium si pandy značí močí, trusem a výměšky z análních žláz.
Ve stromech hledá útočiště před pozemními predátory a také potravu. Živí se bambusovými výhonky, kořínky, ovocnými plody, trávou, dále hmyzem a menšími obratlovci. Pokud v přírodě narazí na ptačí hnízdo, zlikviduje v něm vše, na co narazí. Z živočišné potravy dostávají pandy v zajetí vejce, občas kuřata a kvalitní maso.
Panda červená je ve své domovině nejvíce ohrožena ztrátou a fragmentací přirozeného prostředí a lovem pro kožešinu.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 118 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious