Zebra bezhřívá - Zoo Liberec

Zebra bezhřívá - Zoo Liberec

Popis: Zebra bezhřívá obývá v Ugandě travnaté pláně a řídké lesy s horami do nadmořské výšky 4500 m. V roce 1918 se předpokládalo, že je tento poddruh zebry stepní v přírodě zcela vyhuben, nové výzkumy však potvrdily opak.
Samci mohou dorůstat výšky 120 - 140 cm v kohoutku a vážit 215 - 340 kg. Barva těla zebry je okrová až špinavě bílá, s širokými černými pruhy. Pruhování směřuje až ke kopytům. Druhové jméno si zebra získala díky redukované hřívě, kterou zvíře téměř ztrácí ve třech letech stáří.
Zebra bezhřívá žije v rodinných skupinách o velikosti 6 - 20 jedinců, které se sdružují se stády i jiných druhů kopytníků, jako jsou například pakoni. Vůdčí klisna vede hierarchicky uspořádané stádo, které uzavírá jeden dospělý samec. Mladí samci se seskupují do tzv. mládeneckých stád. Klisna rodí po roce březosti jedno mládě, které dospívá ve stáří 12 měsíců. Dožívá se 20 - 40 let.
Jejich nepřáteli jsou v přírodě lvi, hyeny, levharti a gepardi.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 108 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious