Orlosup bradatý - Zoo Liberec

Orlosup bradatý - Zoo Liberec

Popis: Orlosup bradatý se vyskytuje už jen na několika horských místech Evropy, Střední Asie a Afriky. Obývá zde nadmořské výšky do 4000 m (v Himalájích i výše), v zimních měsících sestupuje do 500 - 800 m. Tento pták je vázaný na ty nejméně přístupné strmé skalní stěny, ale můžeme ho zahlédnout, jak plachtí i nad svahy a údolími.
Jedná se o velikého a mohutného dravce, který dosahuje délky těla až 115 cm, rozpětí křídel 280 cm a může vážit do 7 kg. Oblast hrudníku a břicha je zbarvena do tmavě oranžové barvy. Zbarvení je způsobeno třením (popelením) o vápenaté skály obsahující oxid železitý.
Orlosupi vytváří páry na celý život. Někdy jsou k vidění i polyandrické seskupení, kdy jedna samice vytvoří pár s více než jedním samcem. Hnízda si budují evropští orlosupi během prosince a ledna v malých jeskyních, na skalnatých útesech nebo v hlubokých roklích s příkrými svahy. Hnízdo používají několik let po sobě. Samička snese 1 - 2 vejce, která zahřívá 55 - 58 dní.
Orlosup bradatý se živí masem z čerstvě usmrcených zvířat (koz, ovcí, hlodavců) a mršinami, ze kterých dokáže všechno spotřebovat. Jako jediný dravec se může až z 85% živit kostmi. Ty shazuje z výšky na skály, aby se rozbily a mohl se dostat k morku. V pařátech vynáší také želvy, které shazuje z výšky, aby rozbil jejich krunýř.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 3509 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious