Popis: Na zimu tvoří smíšená hejna a stejně jako ostatní sýkory vyniká i tento druh neobvyklou čiperností, při hledání potravy na větvích často visí nohama dolů. Na stromech se pohybuje kodrcavými poskoky. Drsné počasí tráví ukryta v prohlubni v zemi. Sýkora modřinka se nejčastěji ozývá nápadným „tý-tý-tý“, jako varovný zvuk používá výrazné „číír“. Hnízdí zvláště v dutinách stromů nebo v dřevěných budkách zavěšených na stromech, ke svému hnízdu se vrací každý rok. Hnízdo si staví obvykle z mechu, peří nebo různých trav a jednu až dvě snůšky vajec klade v rozmezí mezi dubnem a květnem. Jedna snůška bývá v porovnání s jinými pěvci bohatá - obvykle sedm až dvanáct bílých, načervenale skvrnitých vajec. Samice na vejcích sedí 12-14 dní. Mláďata hnízdo opouštějí po 17-18 dnech života. V přírodě se průměrně dožívá 1,5 roku. Sýkora modřinka patří mezi cenné požírače rostlinných škůdců, jako jsou např. motýlí housenky nebo mšice, ačkoli na jaře ráda ožírá i mladé pupeny a listy stromů nebo různá semínka, zvláště pak slunečnicová. V zimním období si potravu ráda zpestří burskými oříšky nebo živočišným tukem v síťkách.
Sýkora modřinka často v zimě sedá u tepla vyzařujícího z lamp pouličního osvětlení.
Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM
Zobrazeno: 2923 ×