Popis: Světlé zbarvení srsti je jednou z adaptací k pouštnímu prostředí. Mláďata jsou po narození skořicově hnědá. Spirálovitě stočené rohy mají samci i samice. K nehostinnému prostředí pouště je adax skvěle přizpůsoben. Nepotřebuje totiž pít každý den, protože dokáže hospodařit s vodou obsaženou v potravě. Navíc jsou adaxové aktivní za soumraku a v noci, kdy putují krajinou za potravou od jednoho ostrůvku rostlin k druhému; den tráví obvykle odpočinkem, ukrytí ve stínu izolovaných ostrůvků stromů. Široká kopyta jim při chůzi zabraňují proboření do sypkého podkladu. Adaxové se sdružují do málo početných, pevně semknutých skupin. Kdysi žili adaxové téměř na celém území Sahary, za posledních sto let jich však drasticky ubylo a dnes přežívá poslední životaschopná populace na malém území v Nigeru. V zoologických zahradách se jim naštěstí daří, a tak bylo možné přistoupit k pozvolnému navracení zvířat odchovaných v lidské péči zpět do přírody. Svůj odchov do těchto programů poskytla i pražská zoo.
Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM
Zobrazeno: 2561 ×