Ara hyacintový - Zoo Praha

Ara hyacintový - Zoo Praha

Popis: Ara hyacintový je největší letuschopný papoušek na světě. Jak napovídá dlouhý ocas a špičatá křídla, létá velmi rychle a vytrvale. Žije v trvalých párech. Partneři si neustále prokazují pozornost a dorozumívají se hlasem i vzájemnou péčí o peří. V době hlavní aktivity, což je ráno a pozdě odpoledne, se někdy sdružují do skupinek do 10 jedinců a společně zalétají ke zdroji potravy. Na noc se páry vracejí na svůj oblíbený odpočinkový strom. Potravu si hledají především na zemi, i když dovedou obratně šplhat a dokážou „sklízet“ palmové plody i vysoko v korunách. Patří k významným šiřitelům semen. Hnízdí ve stromových dutinách nebo v příhodných puklinách na skalních útesech. Na vejcích sedí samice, zatímco jí samec nosí potravu a krmí ji. Mládě zůstává s rodiči 18 měsíců. Dospívají v 6-10 letech, dožívají se průměrně 50 let. V Červeném seznamu IUCN je veden jako zranitelný druh. Nejprve byl ohrožován hlavně lovem pro peří a zájmové chovy, k tomu se přidaly další hrozby – ztráta hnízdních příležitostí i zdrojů potravy v důsledku kácení vzrostlých stromů a přeměny savany v zemědělskou půdu.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 1826 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious