Popis: Je to největší druh klokana a v Austrálii představuje způsobem života protějšek velkých kopytníků z afrických savan. Sdružuje se do různě početných, volně uspořádaných skupin. Během dne klokani odpočívají ve stínu a ráno a navečer vycházejí na pastvu. Jako všichni vačnatci má krátkou dobu březosti. Novorozené mládě je nejen maličké, ale navíc velmi nedokonale vyvinuté – vlastně se narodí během nedokončeného zárodečného vývinu. Přesto musí hned od prvních chvil podat neuvěřitelný výkon. Samo je nuceno vysoukat se po matčině břiše do vaku, najít struk a pevně se k němu přisát. Není tedy divu, že má klokánek po narození silnější přední nohy než zadní. Matka mu v té dřině nijak nepomáhá, jen před porodem pečlivě vyčistí vak a poté jazykem zvlhčuje srst na břiše Ve vaku, jehož otvor je pevně uzavřen pomocí silných svěracích svalů, je mládě v teple a bezpečí, přisáté ke knoflíkovitě zduřelému struku. Přesto se někdy stane, že z vaku vypadne. Je-li ještě hodně malé, je v přírodě odsouzeno k záhubě, protože samice ho zpět nevrátí. Teprve když je mládě natolik silné, že se dokáže samo pohybovat, začne vak občas opouštět, při sebemenší známce nebezpečí se však do něj vrací.
Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM
Zobrazeno: 3158 ×