Popis: Díky vysokým nohám, dlouhému krku a především růžovému zbarvení si plameňáky nelze splést s jinými ptáky. Všechny druhy jsou vázány na stojaté vody, hlavně na velká jezera včetně slaných a vysokohorských. Obývají dokonce i nehostinné, silně alkalické vody, ve kterých většině jiných živočichů hrozí poleptání. Dospělí plameňáci procezují z vody drobné řasy a korýšky, kteří díky obsaženým karotenům dodávají jejich peří růžové zbarvení. Zobák je zahnutý a dolní čelist je větší než horní. Obsahuje jemné lamely, které fungují jako síto. Mláďata se nicméně líhnou s rovným a krátkým zobáčkem, protože je rodiče zpočátku krmí zvláštním vodnatým výměškem z volete. V té době také dospělí „vyblednou“, protože část barviva předávají svým ochmýřeným potomkům a sami ho pak nemají dostatek pro nová pera, která jim rostou během výchovy mláďat. Plameňáci jsou pospolití ptáci, jejichž početné kolonie sestávají z jednotlivých párů i dosud nezadaných jedinců. Působivé je jejich hromadný tok, při kterém mnoho tisíc ptáků jako obří růžový proud prochází mělkou vodou s nohama propnutýma a s hlavou vysoko vztyčenou, přičemž na sebe upozorňují trhavými pohyby hlavou ze strany na stranu. V době hnízdění vybudují rodiče z bláta homolovitou hnízdní kupu s jamkou na vrcholku a oba se pak střídají v zahřívání vajec. Jeho početní stavy sice klesají, ale stále patří k hojným druhům jihoamerických plameňáků. Hnízdí často ve smíšených koloniích s plameňáky andskými a Jamesovými.
Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM
Zobrazeno: 3648 ×