Tahr himálajský - Zoo Praha

Tahr himálajský - Zoo Praha

Popis: Mají dlouhou srst s hustou podsadou, která je chrání před drsnou zimou. Obě pohlaví mají špičaté rohy, které jsou u samic slabší a kratší. Samci se navíc mohou pochlubit mohutnou hřívou na krku a plecích.
Tahrové jsou aktivní hlavně ráno, kdy se vydávají výš na pastviny, a pak navečer, kdy opět sestupují do nižších poloh. Kopyta tahrů jsou dokonale přizpůsobená k hbitému pohybu v nepřístupném terénu. Zatímco díky pevným okrajům se zachytí i v malých skulinách, pružné nášlapné jádro přilne ke skále a brání sklouznutí. Většinu roku žijí v menších skupinách do 20–25 jedinců, samci a samice s mláďaty zvlášť. V době rozmnožování hájí dospělý samec jednotlivé samice, k přímým soubojům však dochází málokdy. Jediné mládě se rodí v ústraní a matku následuje již tři hodiny po narození.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 2581 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious