Popis: Vyznačuje se nápadnou pohlavní dvojtvárností. Samec je tmavohnědý, se světlou kresbou na krku a plecích. Má dlouhé lyrovité rohy a je výrazně statnější než hnědavá samice. Nejraději zdržuje v bažinách, o čemž svědčí dlouhé nohy i prodloužená kopyta a paspárky. Žije v harémech tvořených samicemi s mláďaty a vedených dominantním samcem. Jednotlivé skupiny se někdy sdružují do agregací až 500 jedinců. Jako mnoho jiných živočichů, kteří obývají mokřady, jsou i vodušky ohrožovány především vysoušením a přeměnou bažinatých ploch v pastviny nebo pole. Husté mokřadní porosty poskytují voduškám úkryt a jsou i zdrojem potravy, bez kterého se nedokážou obejít. Jsou-li nuceny své prostředí opustit a žít na suché savaně, začnou jejich počty klesat, protože se jejich organismus nevyrovná s nedostatkem vody. Kromě toho nejsou schopné se uživit spásáním tvrdé trávy a navíc musejí čelit potravní konkurenci domácího dobytka.
Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM
Zobrazeno: 2516 ×