Popis: Wapiti je severoamerickou obdobu našeho jelena lesního, kterému je natolik blízce příbuzný, že byl ještě v nedávné době považován (a některými autory dodnes považován je) pouze za jeho poddruh. Z původních oblastí svého rozšíření je v poslední době na mnoha místech vytlačován do hor, kde nedokáže čelit drsné zimě. Proto už leckde vymizel a jinde je vzácný. Podobně jako náš jelen lesní žije wapiti v menších stádech, tvořených po většinu roku samicemi a mláďaty, zatímco samci jsou samotáři. V době říje si dospělý samec najde teritorium, které hájí proti soupeřům. Láká do něj samice, z nichž si vytvoří harém, a které brání hrozbou nebo v soubojích. Potyčky mají podobu ritualizovaného přetlačování parohy a někdy trvají velmi dlouho. Jakmile říje skončí, harémy se rozpadnou. Během zimy samci shazují parohy a nové jim narůstají až na jaře. Samice rodí skvrnité mládě, které je zpočátku ukryté v hustém podrostu.
Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM
Zobrazeno: 2591 ×