Popis: Je naší největší původní husou, dorůstá délky 75-90 cm. Váží až kolem 3 kg. Celkové zbarvení je stříbřitě šedavé se světlejšími pruhy. Dospělí ptáci mají na břiše příčné černé protáhlé skvrny. Ocas je lemován bíle. Zobák a nohy jsou zbarveny růžově. K životu preferuje močály, jezera a rybníky s dostatečně zarostlými břehy, ostrůvky a přilehlými loukami, na kterých pátrá po potravě. Polodivoce se s ní lze setkat též na větších parkových jezírcích. Může být aktivní jak ve dne, tak v noci. Hřaduje na otevřených vodních plochách. Žije v trvalých párech, které se s výjimkou hnízdního období združují v hejnech čítajících i několik tisíc jedinců. Snáší 4-6 vajec, na kterých sedí kolem 28 dní.
Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark II / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM
Zobrazeno: 2623 ×