Šimpanz - Zoo Liberec

Šimpanz - Zoo Liberec

Popis: Šimpanz obývá savany, travnaté oblasti, deštné lesy nebo zakrslé lesy západní a centrální Afriky (Uganda, Kongo, Zair, Etiopie). Žije ve společnostech 15, někdy až 100 jedinců na různě velikém teritoriu. Tlupa je tvořena skupinou navzájem příbuzných samců, kteří mají mezi sebou danou hierarchii a zaujímají vyšší postavení než samice. Postavení samců je velmi dynamické, často se mění podle toho, jak silné mezi sebou vytváří samci koalice a spolčují se proti sobě. Také hlídají své území a napadají cizí samce, kteří jim vniknou do teritoria. Dále tlupu tvoří samice s mláďaty. Samice po dosažení dospělosti opouštějí svojí rodnou tlupu a přidávají se do jiné skupiny.
Srst šimpanze je černohnědá bez podsady, s věkem ubývá srst na hlavě. Mají velmi dlouhé ruce s protistojnými malými chápavými palci, které jim pomáhají při šplhání. Dokáží také používat nástroje, např. v Tanzanii utrhnou větvičku, odstraní z ní postranní výhonky, a takto upravený prut pak používají k vytahování všekazů z termitišť, v západní Africe byli pozorováni šimpanzi rozbíjející tvrdá semena rostlin pomocí kamenů.
Šimpanzi mají flexibilní rty a vynikající sluch. Dorozumívají se až 34 různými zvuky a gesty. Na každou noc si staví nové hnízdo na stromech ve výšce 3-10 metrů, kde jsou ochráněni před pozemními predátory.
Samice pohlavně dospívají mezi 10-11 rokem života. Jsou březí 8 měsíců, poté rodí 1 (výjimečně 2) mláďata. Rozmnožovat se může v kterémkoliv ročním období, po porodu mívá další mláďata až za 2,5 - 6 let. Šimpanzi se dožívají 40 - 60 let.
Většinu dne tráví sháněním potravy. Patří mezi všežravce. Z rostlinné potravy se živí zralým ovocem, semeny, mladými listy, stonky, pupeny, kůrou, květy, semeny a pryskyřicí. Z živočišné pojídají hmyz, malé obratlovce a vejce. Šimpanzi spolu spolupracují při lovu jiných savců, jako jsou například komby, damani nebo antilopky lesoni. V přírodě mohou být loveni levharty a mláďata hroznýši a orly.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 3253 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious